Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Blog Sklep Życia
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach — czyli jakie?

Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą zaledwie 4 związki. Mimo to są one kluczowe dla optymalnej pracy całego ciała, dlatego nie wolno ich pomijać. Wszystkie z nich mogą być dostarczane poprzez pożywienie lub w formie suplementów diety. Na co wpływają i dlaczego są tak istotne?

Witamina A

O tej substancji muszą pamiętać wszyscy, którzy cierpią na problemy ze wzrokiem. Jest ona odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie oczu i zapobiega takim chorobom jak np. kurza ślepota. To także istotny składnik diety dziecięcej, gdyż odpowiada za wzrost. Wzmacnia układ kostny, zapobiega krzywicy i uczestniczy w budowie zębów. 

Po witaminę A sięgają również osoby z problemem łamliwych włosów i paznokci. Substancja niweluje te dolegliwości, a dodatkowo wpływa na stan skóry. Dzięki niej naskórek staje się bardziej elastyczny, nawodniony i mniej podatny na tworzenie się zmarszczek. Kobiety doceniają także działanie antyoksydacyjne, które opóźnia skutki starzenia.

Jak rozpoznać niedobór witaminy A?

  • zaburzenie wzroku, trudności z widzeniem (szczególnie po zmroku),
  • sucha i szorstka skóra,
  • zahamowanie wzrostu,
  • łamliwe paznokcie i włosy,
  • złe samopoczucie,
  • drażliwość, nerwowość.

Witamina D

Nazywana również "witaminą słońca". W trakcie letnich dni organizm samodzielnie ją wytwarza dzięki promieniom słonecznym. Ma ona ogromne znaczenie dla układu kostnego — wzmacnia ich budowę i zapobiega takim schorzeniom jak np. rozmiękczenie czy kruchość kości. Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu z jelit oraz usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego. 

Choć ludzkie ciało jest w stanie samodzielnie syntetyzować witaminę D, człowiek wciąż jest narażony na jej niedobory. Braki substancji pojawiają się przede wszystkim w okresach jesiennych i zimowych, kiedy to ilość słońca znacznie maleje. Wówczas konieczna jest zmiana diety lub dodatkowa suplementacja. 

Pokarmy bogate w witaminę D

Do objawów niedoboru witaminy D należą:

  • krzywica, szczególnie popularna u dzieci,
  • mineralizacja kości,
  • zaburzenia lękowe,
  • nerwowość i rozdrażnienie,
  • bezsenność.

Witamina E

Często nazywana "witaminą młodości". Nazwę tą zawdzięcza swoim przeciwutleniającym właściwościom — neutralizuje działanie wolnych rodników, tym samym opóźniając procesy starzenia. Substancja ta jest istotna także dla układu krwionośnego, gdyż wzmacnia ściany naczyń i chroni je przed uszkodzeniem. 

Pokarmy bogate w witaminę E

Prawidłowy poziom witaminy E jest ważny dla osób starających się o potomstwo. Reguluje ona funkcjonowanie męskich i żeńskich narządów rozrodczych. Zdarza się, że wykorzystuje się ją jako wsparcie podczas leczenia niepłodności. Jej niedobór przejawia się poprzez:

  • trudności z koncentracją,
  • nerwowość,
  • osłabienie stanu skóry,
  • choroby serca.
 

Witamina K

To ostatnia substancja z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest niezastąpiona w procesie krzepnięcia krwi. W niektórych przypadkach bywa nawet stosowana przy nadmiernych krwawieniach miesiączkowych. Bierze udział w formowaniu tkanki kostnej, dlatego jest niezbędna do prawidłowej pracy układu kostnego. Jej niedobory można rozpoznać poprzez:

  • zaburzenia krzepliwości krwi,
  • nienaturalnie obfite miesiączki,
  • skłonność do powstawania siniaków,
  • częste krwawienia z nosa.

Pokarmy bogate w witaminę K

Jak przyjmować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach?

Aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły wchłonąć się do organizmu, muszą być przyjmowane w odpowiednich warunkach. Tylko w ten sposób zapewniają oczekiwane efekty i uzupełniają powstałe niedobory. Prawidłowo stosowane wspierają funkcjonowanie organizmu i biorą udział w kluczowych reakcjach chemicznych.

Są to substancje, które należy spożywać przy okazji posiłku bogatego w tłuszcze. W tej roli dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju oleje oraz masła. Klasyczna sałatka polana oliwą z oliwek lub inne danie skropione płynnym tłuszczem zwiększą przyswajalność i pozwolą na uzupełnienie niedoborów. 

Skąd czerpać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach?

Substancje te można spożywać wraz z posiłkami lub stosować dodatkową suplementację. W których produktach występują poszczególne związki?

  • witamina A — oleje roślinne, marchew, pomidor, żółtko jajka, szpinak, morele, jarmuż, masło, wątroba, mleko, szczaw.
  • witamina D — tran, jajka, produkty mleczne, wątroba, oleje roślinne, ryby (dorsz, flądra, śledź, łosoś, węgorz, karp, makrela).
  • witamina E — oleje roślinne, masło, margaryna, brukselka, kapusta, nasiona, orzechy, botwina, szpinak, szparagi, awokado, jaja, migdały, groch.
  • witamina K — żółtka jaj, wątroba, kapusta, szpinak, brokuły, ogórki, ziemniaki, cukinia, pomidor, sery żółte, marchew, truskawki, brzoskwinie, karczochy, kasza bulgur.

Podobne wyszukiwania

Darmowa wysyłka
Darmowa wysyłka
Wysyłka gratis już od 200zł
Szybka dostawa
Szybka dostawa
Wysyłka w 24/48h w dni robocze
Bezpieczne Zakupy
Bezpieczne Zakupy
Nasz sklep jest szyfrowany SSL
Przyjazne wsparcie
Przyjazne wsparcie
Jesteśmy zawsze gotowi Ci pomóc
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium