Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie
Opcje przeglądania
Kategorie
Wysyłka w
Nowość
Promocja

Dlaczego Sklep Życia?

Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare) to popularna roślina zielna z rodziny astrowatych (Asteraceae). Jest to wieloletnia roślina o pierzastych liściach i charakterystycznych żółtych kwiatostanach zebranych w koszyczki. Ma silny aromat i jest szeroko rozpowszechniona w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Można ją spotkać dziko rosnącą w sporych ilościach. Bardzo szybko i agresywnie sama się rozsiewa. Nadaje się też do upraw.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Wrotycz pospolity - właściwości

Co to jest Wrotycz?

Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare) to popularna roślina zielna z rodziny astrowatych (Asteraceae). Jest to wieloletnia roślina o pierzastych liściach i charakterystycznych żółtych kwiatostanach zebranych w koszyczki. Ma silny aromat i jest szeroko rozpowszechniona w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Można ją spotkać dziko rosnącą w sporych ilościach. Bardzo szybko i agresywnie sama się rozsiewa. Nadaje się też do upraw.

Wrotycz pospolity jest uprawiany ze względu na swoje zastosowania kulinarno-ziołowe. Liście i kwiaty są używane jako przyprawa w kuchni. Ma także pewne zastosowania w tradycyjnej medycynie ludowej. Z uwagi na zawartość substancji toksycznych, powinien być używany ostrożnie.

Nazwa naukowa "Tanacetum vulgare" jest powszechnie używana w taksonomii roślin do identyfikacji i klasyfikacji tego gatunku. Wrotycz pospolity jest również znany pod innymi nazwami, takimi jak:

  • common tansy,
  • golden buttons,
  • cow bitter,

w zależności od regionu geograficznego.

Po czym rozpoznać Wrotycz?

Rozpoznanie wrotyczu pospolitego jest stosunkowo proste. Oczywiście, jeśli zna się jego charakterystyczne cechy.

Roślina ma pierzaste liście, które składają się z długich, wąskich segmentów, przypominających pióra. Są jasnozielone, a ich kształt jest charakterystyczny i trudny do pomylenia z innymi roślinami.

Kwiaty są żółte i zebrane w charakterystyczne koszyczki kwiatowe. Koszyczki są płaskie, a każdy z nich składa się z wielu małych kwiatów zebranych razem.

Łodygi rośliny są proste, sztywne i mogą osiągnąć wysokość od 50 do 150 cm. Wrotycz pospolity ma silny, charakterystyczny aromat, który można wyczuć, wycierając liście palcami. Często rośnie na siedliskach ruderalnych, przydrożach, nieużytkach, łąkach i polach.

Jak uprawiać i zbierać wrotycz pospolity?

Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare) może być uprawiany. Jest to popularna roślina zielarska i przyprawa. Dlatego wielu ogrodników decyduje się na uprawę w swoich ogrodach lub na działkach.

Wrotycz preferuje pełne nasłonecznienie, ale może także rosnąć w miejscach o półcieniu. Gleba powinna być dobrze przepuszczająca i lekko wilgotna.

Możesz rozpocząć uprawę z nasion lub sadzonek. W przypadku nasion najlepiej je posiać bezpośrednio w ziemi na początku wiosny. Sadzonki można posadzić, gdy zagrożenie przymrozków już minie.

Wrotycz rośnie dość bujnie. Dlatego warto przycinać go regularnie, aby zachować ładny kształt rośliny i pobudzić wzrost nowych liści.

Warto pamiętać, że wrotycz ma zdolność do rozsiewania się. Może to powodować jego rozprzestrzenianie się w ogrodzie. Jeśli nie chcesz, aby roślina się rozsiewała, usuń kwiatostany przed dojrzeniem nasion.

Liście mogą być zbierane w miarę potrzeb i wykorzystywane jako przyprawa w kuchni. Możesz także zbierać kwiaty przed pełnym rozkwitem. Należy je suszyć i przechowywać jako dodatek do herbat czy ziół.

Najlepiej jest jednak zbierać jego liście i kwiaty w pełni rozkwitnięcia. Dobry czas to wczesne lato, w czerwcu i lipcu. Ważne jest, aby zbierać roślinę w porze suchej. Najlepiej po upływie kilku godzin od wstania słońca, ale przed zachodem. Należy unikać zbierania w okresach dużej wilgotności, aby uniknąć możliwości rozwoju pleśni.

Na co stosuje się Wrotycz - właściwości

Wrotycz pospolity jest szeroko stosowany. A to ze względu na swoje różnorodne zastosowania w kuchni, medycynie ludowej i ogrodnictwie.

Liście i kwiaty wrotyczu są używane jako aromatyczna przyprawa do różnych potraw. Zwłaszcza w kuchniach środkowoeuropejskiej i skandynawskiej. Doskonale komponuje się z daniami z ryb, ziemniaków, ogórków, serków twarogowych, sałatek i zup. Dodaje im charakterystyczny smak i aromat.

Wrotycz pospolity był tradycyjnie używany w medycynie ludowej do łagodzenia pewnych dolegliwości. Roztwory lub napary z liści były stosowane jako:

  • środek uspokajający,
  • wspomagający trawienie,
  • w przypadku problemów z układem pokarmowym i menstruacyjnym.

Ze względu na zawartość substancji toksycznych, stosowanie tej rośliny w medycynie wymaga ostrożności. Zaleca się konsultację z lekarzem przed zażyciem wewnętrznym.

Wrotycz zawiera olejki eteryczne, które odstraszają owady, takie jak komary i muchy. Można umieścić suszone kwiaty w workach na poduszki lub zawiesić je w pomieszczeniach.

Wrotycz pospolity może być również uprawiany w ogrodach jako ozdobna roślina. Jego pierzaste liście i żółte kwiaty dodają uroku i różnorodności w ogrodach ziołowych i skalnych.

Czy Wrotycz jest trujący?

Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare) zawiera toksyczne substancje, które mogą być niebezpieczne. Zwłaszcza przyjmowane w większych ilościach lub przez długi czas. Najważniejszą substancją odpowiedzialną za toksyczność rośliny jest tujon, który występuje w olejkach eterycznych tej rośliny.

Spożycie dużych ilości wrotyczu może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Mogą wystąpić:

  • dolegliwości trawienne,
  • nudności,
  • wymioty,
  • zawroty głowy

i innych objawów zatrucia.

Długotrwałe lub regularne spożywanie wrotyczu może być szczególnie niebezpieczne dla zdrowia. Zwłaszcza w postaci ekstraktów lub naparów.

Ponadto roślina może wywoływać reakcje alergiczne u niektórych osób. Zwłaszcza u tych, którzy są uczuleni na rośliny z rodziny astrowatych (Asteraceae), do której należy wrotycz.

Z tego powodu zawsze należy stosować wrotycz z umiarem. Zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Przed zastosowaniem w celach zdrowotnych, należy skonsultować się z lekarzem. Warto bowiem uniknąć potencjalnych problemów zdrowotnych. Można to osiągnąć dzięki odpowiednio określić odpowiednim dawkom i zastosowaniu. Osoby cierpiące na choroby wątroby, nerek, układu pokarmowego lub kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać stosowania wrotyczu. A to ze względu na jego potencjalne działanie toksyczne i teratogenne.

Co odstrasza Wrotycz

Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare) ma zdolność odstraszania niektórych owadów, zwłaszcza komarów, kleszczy, wszy i much. Jest to spowodowane obecnością specyficznych olejków eterycznych, w tym tujonu. Ma on działanie odstraszające na te owady.

Olejki eteryczne są uwalniane z liści i kwiatów rośliny. Umieszczenie świeżych lub suszonych kwiatostanów w pomieszczeniach, na poduszkach czy w innych miejscach może pomóc w odstraszaniu owadów. Jednak warto zaznaczyć, że działanie odstraszające może być bardziej efektywne, gdy kwiatostany są rozgniecione.

Wrotycz pospolity - przeciwwskazania

Stosowanie wrotyczu pospolitego (Tanacetum vulgare) w celach leczniczych lub spożywczych wymaga ostrożności. A to ze względu na zawartość substancji toksycznych.

Stosowanie wrotyczu jest odradzane u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Roślina może mieć działanie toksyczne i teratogenne, co może być szkodliwe dla płodu i noworodka.

Osoby z chorobami wątroby lub nerek powinny unikać stosowania wrotyczu. Substancje toksyczne w roślinie mogą obciążać te narządy i pogorszyć stan zdrowia.

Osoby, które są uczulone na rośliny z rodziny astrowatych (Asteraceae) mogą doświadczać reakcji alergicznych.

Stosowanie wrotyczu u dzieci powinno być ograniczone. Głównie ze względu na ich mniejszą masę ciała i większą wrażliwość na substancje toksyczne.

Picie naparów lub ekstraktów z tej rośliny powinno być ograniczone ze względu na możliwość zatrucia.

Z czym łączyć Wrotycz?

Wrotycz pospolity można łączyć z różnymi potrawami i składnikami, aby wzbogacić smak i aromat dań.

Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare) zawiera substancje toksyczne. Może być szkodliwy dla zdrowia, jeśli spożywany w dużych ilościach. Dlatego zazwyczaj nie jest zalecane spożywanie tej rośliny w celach kulinarnych.

Jednak w niektórych kuchniach ludowych wrotycz pospolity był tradycyjnie używany jako przyprawa. Zwłaszcza w małych ilościach, aby dodać smaku i aromatu do potraw. W takich przypadkach konsumpcja jest ograniczona i kontrolowana, aby uniknąć toksycznych efektów.

Warto jednak pamiętać, że spożywanie tego zioła może powodować działania niepożądane. Głownie takie jak bóle głowy, nudności, wymioty, a nawet problemy z układem nerwowym. Dlatego zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą ds. ziół.

Roślina Wrotycz pospolity - podsumowanie

Wrotycz pospolity, czyli Tanacetum vulgare, to zioło, które zbiera się wczesnym latem, zazwyczaj w czerwcu i lipcu. Wtedy jego liście i kwiaty są w pełni rozkwitnięcia. Najlepiej zbierać go w porze suchej, po kilku godzinach od wstania słońca. Warto unikać okresów dużej wilgotności, aby ustrzec się przed rozwojem pleśni. Zbierając roślinę, warto pamiętać o lokalnych regulacjach dotyczących zbierania ziół i unikać terenów zanieczyszczonych.

Wrotycz pospolity posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jego działanie jest przede wszystkim antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Roślina ta może być stosowana w celu redukcji dolegliwości układu pokarmowego, takich jak niestrawność czy wzdęcia. Jest także używany jako środek przeciw pasożytom, zwłaszcza robakom.

Przed zastosowaniem wrotyczu pospolitego w celach prozdrowotnych, warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Nadmierna dawka może być toksyczna i wywołać działania niepożądane.

 

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium