
Kategorie
Marka
Forma podania algi
Postać algi
Wysyłka w


Chlorella to gatunek alg, który jest jednym z najbogatszych źródeł zielonego barwnika, jakim jest chlorofil. Naturalny suplement diety o cudownych właściwościach w bogaty sposób oddziałuje na funkcjonowanie organizmu. Dzięki zawartości w swoim składzie aktywnej formy witaminy B12 oraz żelaza, ten suplement diety jest szczególnie popularny wśród wegetarian, wegan, kobiet w ciąży, a także aktywnych sportowców. Unikalne bogactwo witamin i minerałów ma działanie sprzyjające regeneracji tkanek, wspomagające układ odpornościowy i oczyszczające organizm z toksyn.
Chlorella vulgaris nie bez kozery określana jest mianem super foods. Ma na to wpływ szereg właściwości prozdrowotnych, w tym np.:
- zdolność do usuwania metali ciężkich,
- zmniejszenie dolegliwości zapalenia błony śluzowej jelit,
- wzbogacanie komórek w niezbędne kwasy tłuszczowe i dostarczanie kwasów nukleinowych.
Warto pamiętać o tym, że suplementacja chlorelli niesie bardzo niskie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Osoby będące na diecie roślinnej (ale nie tylko) powinny poczytać o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych chlorella vulgaris.
Chlorella - bogate źródło witamin i minerałów
Chlorella zawiera bogactwo składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dzięki zawartości wielu witamin z grupy B, chlorella zwiększa odporność organizmu na stres, natomiast luteina wspomaga prawidłowe widzenie. Bogata zawartość przeciwutleniaczy, które powstrzymują działanie wolnych rodników, zapobiega procesom starzenia się organizmu.
Niezwykła alga pochodząca z zbiorników wodnych zawiera w składzie nie tylko witaminy z grupy B, ale również A, C i E, błonnik, białka tłuszcze, aminokwasy, kwasy nukleinowe, kwasy tłuszczowe, niacynę, tiaminę, kwas foliowy, ryboflawinę, magnez, fosfor, selen, żelazo, wapń, mangan i potas.
Wszystkie wyżej wymienione składniki odżywcze przekładają się na drogocenne właściwości zdrowotne, jakim może poszczycić się chlorella.
Prozdrowotne działanie chlorelli
Bogactwo cennych dla organizmu składników powoduje, że chlorella ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Preparaty zawierające chlorellę w składzie wpływają na m.in.:
- układ odpornościowy człowieka - pobudza on produkcję białych krwinek, które odpowiedzialne są za walkę z patogenami chorobotwórczymi, w tym wirusami i bakteriami,
- procesy regeneracyjne - chlorella przyspiesza gojenie ran,
- proces oczyszczenia organizmu z toksyn, metali ciężkich, pestycydów i alkoholu - chlorella wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
- łagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego - usuwanie gazów, łagodzenie wzdęć, zatruć pokarmowych, obniżanie poziomu cukru we krwi,
- przyspieszenie przemiany materii,
- zapobieganie rozwojowi anemii [1,2,3].
Zachęcamy Państwa do skorzystania z dobrodziejstw, jakie niesie za sobą suplementacja diety chlorellą i kupna jej w korzystnej cenie w naszym sklepie internetowym sklepzycia.pl. Ta substancja o kompleksowym działaniu może występować w dwóch formach, w tradycyjnej sproszkowanej oraz jako sprasowane algi w postaci tabletek.
Jaki smak ma chlorella? Bez względu na postać, ma lekko morski, rybny smak. W związku z tym bardzo często dodawana jest do warzywnych smoothies i koktajli proteinowych. Jako dodatek do deserów i słodkich dań może być wskazana wyłącznie smakoszom.
Chlorella a fibromialgia
Fibromialgia jest określana również mianem syndromu przewlekłego zmęczenia. Badania naukowe wykazały, że uzupełnienie leczenia farmakologicznego za pomocą chlorelli pozwala na zminimalizowanie lub pozbycie się niektórych jej objawów, w tym np.:
- niepokoju,
- zaburzeń koncentracji,
- nadmiernej senności,
- problemów z oddawaniem moczu,
- zespołu jelita drażliwego [1].
Chlorella - skutki uboczne
Chlorella, tak jak inne produkty zwanych superfoods mogą w zbyt dużych dawkach powodować skutki uboczne. W większości przypadków ta bomba składników mineralnych i witamin jest bardzo dobrze tolerowana przez ludzki organizm. Jednakże, w skrajnych przypadkach może dojść do m.in.:
- nadwrażliwości i reakcji alergicznej,
- dolegliwości trawiennych, w tym biegunki, wzdęć, nudności i wymiotów,
- zwiększenia uczulenia na promieniowanie słoneczne,
- zaostrzenie zmian trądzikowych - na skutek przyjmowania chlorelli organizm naturalnie się oczyszcza,
- znużenia i uczucia ociężałości.
Jak dawkować chlorellę?
Dzienne dawkowanie chlorelli powinno mieścić się w zakresie od 3 do 5 gramów. Należy jednak pamiętać, że nie wolno przyjmować suplementów diety w sposób przewlekły. Maksymalny czas doustnej aplikacji zarówno postaci sproszkowanej, jak i tabletek powinien wynosić ok. 2 miesięcy. Po tym czasie rekomendowane jest zrobienie przerwy.
Dla kogo chlorella?
Kto powinien sięgnąć po preparaty z chlorellą? Przede wszystkim osoby, które:
- cenią sobie zdrowy styl życia,
- chcą pozbyć się z organizmu zalegających wolnych rodników,
- są na diecie roślinnej lub wegetariańskiej,
- decydują się na przejście na dietę redukcyjną,
- chcą oczyścić swój organizm z metali, toksyn i innych trujących związków chemicznych,
- żyją w zanieczyszczonym środowisku,
- pragną wspierać swój układ immunologiczny, w tym produkcję leukocytów (czyli białych krwinek),
- znajdują się w trakcie leczenia fibromialgii,
- chcą skutecznej metody, która obniża poziom cukru we krwi,
- nie radzą sobie z nadmierną potliwością,
- kobiet w ciąży chcących zadbać o odpowiedni poziom kwasu foliowego,
- preferują naturalne, a nie farmakologiczne działanie antybakteryjne [1,2.3].
Chlorella vs. spirulina - czym się różnią?
Zarówno chlorella, jak i spirulina są bogatym źródłem witamin i wśród superfoods zawierają najwięcej chlorofilu. Oba te produkty dostarczają także dużej ilości łatwo przyswajalnego białka. Jedno i drugie zaliczane jest do alg morskich. Jakie są więc zatem różnice między spiruliną a chlorellą?
Chlorella w swojej budowie posiada znacznie grubszą ścianę komórkową, co sprawia, że zyskuje większe zastosowanie w oczyszczaniu organizmu, czyli detoksie. Jej struktura jest bardziej włóknista i dlatego też jej regularne przyjmowanie działa na jelita człowieka jak skuteczna szczotka wymiatająca zalegającą treść pokarmową. Spirulina z kolei działa na organizm bardziej odżywczo, przez co skutecznie uzupełnia niedobory minerałów i witamin. Ze względu na obecność w jej składzie fenyloalaniny, jest często rekomendowana osobom, które przechodzą na dietę redukcyjną [3].
Powstaje zatem pytanie, czy obie algi można ze sobą łączyć i przyjmować jednocześnie w formie suplementów diety? Okazuje się, że tak, ponieważ obie substancje nie wpływają na siebie w sposób antagonistyczny. Co więcej, wielu dietetyków twierdzi, że ich połączenie daje efekt tzw. zielonej mocy, czyli bomby kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego, minerałów, witamin i innych składników wspierających działanie antyoksydacyjne.
Podsumowanie
Wartości odżywcze znajdujące się w chlorelli powodują, że jest to substancja o szerokim działaniu prozdrowotnym. Wspomaga funkcjonowanie wielu układów ludzkiego ciała i może być bezpiecznie przyjmowana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Suplementacja preparatami z chlorellą w składzie wspierają profilaktykę wielu poważnych schorzeń, w tym nadciśnienia tętniczego, otyłości, miażdżycy, hipercholesterolemii, cukrzycy i niektórych chorób neurodegeneracyjnych.
Warto podkreślić, że doustne aplikowanie chlorelli jest wskazane przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym, kiedy rośnie ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Większość z nas właśnie w tym okresie doświadcza widocznego spadku odporności, co pociąga za sobą spadek poziomu leukocytów. Chlorella to naturalny sposób także na uzupełnienie niedoborów witamin z grupy B dla wszystkich tych, którzy spożywają w diecie zbyt mało mięsa i innych produktów odzwierzęcych.
Bibliografia
- Merchant RE, Andre CA. A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis. Altern Ther Health Med. 2001 May-Jun;7(3):79-91.
- Matsuura E, Nemoto T, Hozumi H, Izumi K, Saito Y, Ishida H, Fukimbara T, Kawahara H. Effect of chlorella on rats with iron deficient anemia. Kitasato Arch Exp Med. 1991 Dec;64(4):193-204. PMID: 1823919.
- https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/222193,chlorella-superfood-czy-chwyt-marketingowy [dostęp 22.09.2021]