Kategorie
Dostępność
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Dlaczego Sklep Życia?
Działamy od 2016 roku, mamy więc już 7 lat doświadczenia na polskim rynku.
Większość naszych produktów jest dostępna od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 239 zł!
Płyny do mycia owoców i warzyw
11,55 zł
22,04 zł
Na skórkach owoców często można znaleźć różne rodzaje zanieczyszczeń. Na przykład groźne dla zdrowia pestycydy mogą pozostać na powierzchni owoców po zbiorze. Kolejnym elementem są woski, które są często dodawane, by przedłużyć trwałość owoców i poprawić ich wygląd. Te woski mogą być zarówno naturalne, jak wosk pszczoły, jak i syntetyczne.
Skórka owoców może także zawierać brud i zanieczyszczenia pochodzące z gleby, kurzu i pyłów. Mogą pochodzić także z innych substancji, z którymi mogły mieć kontakt podczas:
- wzrostu,
- zbioru,
- transportu,
- przechowywania.
Na skórkach mogą osiadać mikroorganizmy, takie jak bakterie czy grzyby. Szczególnie jeśli owoce są przechowywane w nieodpowiednich warunkach lub skórka jest uszkodzona. Aby zmniejszyć ryzyko spożycia tych zanieczyszczeń, zaleca się dokładne mycie owoców przed spożyciem. Niestety niektóre substancje, takie jak pestycydy, mogą być trudne do usunięcia tylko poprzez mycie w wodzie.
Warto wybierać owoce i warzywa z certyfikatami ekologicznymi. Dobrze jest też stosować metody czyszczenia zalecane przez specjalistów.
Jak naturalnie oczyścić owoce przed spożyciem?
Do oczyszczenia owoców przed spożyciem można wypróbować różne metody.
Pierwszą z nich jest mycie owoców pod bieżącą wodą. Pomoże usunąć zanieczyszczenia mechaniczne oraz część substancji chemicznych.
Roztwór octu i wody to kolejny sposób. Namoczenie owoców w tej mieszance przez kilka minut, a następnie dokładne spłukanie wodą może pomóc w usunięciu pestycydów
Sok z cytryny, rozcieńczony w wodzie, również może być skutecznym sposobem. A to ze względu na kwasowość cytryny, która może pomóc w redukcji bakterii na powierzchni owoców.
Sodę oczyszczoną można wykorzystać, tworząc roztwór (łyżka sody na litr wody). Namaczamy w nim owoce przez kilka minut, a następnie dokładnie spłukujemy wodą.
Na rynku dostępne są także specjalne płyny do mycia owoców i warzyw. Pomagają one w usuwaniu pestycydów i zanieczyszczeń. Dzięki swojej recepturze są skuteczniejsze niż wcześniej wymienione sposoby. Zachowują przy tym pełne bezpieczeństwo.
Płyn do mycia owoców i warzyw
Płyny do mycia warzyw i owoców są specjalnie zaprojektowane. Mają skutecznie pomóc w usuwaniu różnych zanieczyszczeń z ich powierzchni. Służą do:
- eliminacji pestycydów używanych w uprawach,
- redukcji brudu,
- usuwania kurzu,
- resztek gleby,
- mikroorganizmów obecnych na skórkach.
Dzięki nim można zwiększyć higienę spożywania tych produktów i poczucie pewności, że są one czystsze. Należy jednak pamiętać, że mimo skuteczności, płyny te nie zawsze usuwają wszystkie substancje chemiczne w 100%. Dlatego ważne jest również odpowiednie mycie owoców i warzyw oraz przestrzeganie zasad higieny spożywczej.
Płyn do mycia warzyw i owoców - podsumowanie
Specjalistyczne płyny do mycia warzyw i owoców są przydatne do usuwania różnych zanieczyszczeń z ich powierzchni. Składają się z formuł opracowanych specjalnie w celu redukcji zanieczyszczeń obecnych na skórkach.
Ich stosowanie może zwiększyć higienę spożywania owoców i warzyw oraz zapewnić pewność, że są one czystsze. Jednakże nie zawsze usuwają one wszystkie substancje chemiczne w pełni. Dlatego ważne jest nadal dokładne mycie tych produktów oraz przestrzeganie zasad higieny spożywczej.
W przypadku wątpliwości warto wybierać produkty oznaczone certyfikatami ekologicznymi. Jest wtedy mniejsze prawdopodobieństwo, że zawierają one pestycydy i inne zanieczyszczenia chemiczne.