Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty z kategorii lorem

bezpłatna dostawa od 198 zł

jakość obsługi klienta

szybka wysyłka

rabaty na stałe aż do 10%

30 dni na zwrot

Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Olej sezamowy / Oleje naturalne / Produkty

Olej sezamowy to olej tłoczony na zimno z ziaren sezamu. To jednym z najlepszych przeciwutleniaczy wśród olei. Jest również najstarszym olejem naturalnym, ponieważ używano go już w Babilonii i starożytnym Rzymie. Co ciekawe, ziarna sezamu zostały odnalezione w grobowcu faraona Tutenchamona, władcy starożytnego Egiptu. Sezam ma wiele właściwości odżywczych, dzięki czemu ma zastosowanie lecznicze, kosmetyczne oraz kulinarne. Sezam zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9, lecytynę, witaminy: B6, D i E, a także minerały, takie jak: fosfor, magnez, cynk, wapń i żelazo. Olej ten zawiera również niezwykłą substancję, która nazywa się sezamina. Ma ona właściwości przeciwzapalne oraz wpływa stymulująco na witaminy K i E w ludzkim organizmie. W oleju sezamowym są zawarte również naturalne fitosterole, które wykazują dobroczynny wpływ na gospodarkę hormonalną człowieka. Olej z ziaren sezamu hamuje rozwój czerniaka, groźnego raka skóry. W kosmetologii sezam jest używany jako główny składnik olejków do masażu. Stosuje się go również w kuracjach skórnych i włosów - z uwagi na dużą zawartość przeciwutleniaczy. W kuchni używany jest jako składnik wielu sałatek, surówek, dipów oraz jako dodatek do deserów. Olej sezamowy ma charakterystyczny orzechowo-słodkawym smak z odrobiną słodkości. Jest podstawą kuchni azjatyckiej, jest także często stosowany w kuchni orientalnej. Ma właściwości zbliżone do migdałów oraz oleju z pestek moreli. Warto podkreślić, że nie powinno się go używać do smażenia potraw.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium