Kategorie
Marka
Forma podania kwasu foliowego
Postać kwasu foliowego
Dostępność
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Dlaczego Sklep Życia?
Działamy od 2016 roku, mamy więc już 7 lat doświadczenia na polskim rynku.
Większość naszych produktów jest dostępna od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 239 zł!
16,90 zł
35,90 zł
49,00 zł
36,40 zł
29,90 zł
95,00 zł
44,10 zł
44,10 zł
44,10 zł
39,90 zł
98,00 zł
47,99 zł
27,00 zł
24,00 zł
Kwas foliowy - witamina B9
Kwas foliowy jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym u osób w każdym wieku. Szczególne zapotrzebowanie dotyczy kobiet w ciąży, matek karmiących, osób planujących ciążę oraz małych dzieci. Należy dostarczać go organizmowi wraz z pożywieniem. Niekiedy jednak potrzebna jest też dodatkowa suplementacja. Poznaj witaminę, jaką jest kwas foliowy: gdzie występuje, który wybrać, jakie są skutki niedoboru.
Kwasem foliowym jest nazywana witamina B9. Innym określeniem jest też folacyna lub witamina M. Jest to organiczny związek chemiczny, którego aktywną formą jest kwas lewomefoliowy. W jego skład wchodzą też inne pokrewne związki. W takich postaciach również są przyswajane przez organizm. Jednak różna jest ich biodostępność.
Trafiający do organizmu kwas foliowy jest syntezowany przez bakterie jelitowe. Wówczas powstaje folian. Ludzie nie mogą go wytwarzać samodzielnie, dlatego musi być dostarczany organizmowi. Może odbywać się to na dwa sposoby. Wraz z pożywieniem lub dzięki dodatkowej suplementacji specjalnymi preparatami. Dlatego warto wiedzieć, gdzie występuje kwas foliowy. Równie istotne jest który kwas foliowy wybrać
Prawidłowy poziom kwasu foliowego jest potrzebny do tego, aby organizm dobrze funkcjonował. Jest on wykorzystywany w leczeniu niektórych schorzeń, ale także w celach profilaktycznych. Witamina ta jest potrzebna wszystkim komórkom w ciele człowieka. Niska podaż powoduje niedobór kwasu foliowego. Objawy, które wówczas się pojawiają, powodują zaburzenie normalnego funkcjonowania i mają też długotrwałe skutki zdrowotne. Warto mieć na uwadze, że szkodliwy jest też nadmiar witaminy B9. Dlatego jego suplementacja powinna odbywać się pod okiem lekarza i zgodnie z zaleceniami.
Kwas foliowy jest wykorzystywany w leczeniu anemii (niedokrwistości) megaloblastycznej. Pobudza on bowiem produkcję czerwonych krwinek. Jest to poważne zaburzenie spowodowane niedoborem witaminy B12, witaminy B9, lub obu z nich jednocześnie. Wówczas suplementacja jest konieczna, aby przywrócić stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Bardzo ważną rolę odgrywa kwas foliowy w ciąży. Jest on nie tylko niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu przyszłej mamy i rozwoju jej dziecka. Jest to najważniejszy element profilaktyki wad cewy nerwowej u płodu. Cewa nerwowa to struktura, z której rozwija się układ nerwowy. W pierwszych tygodniach ciąży dochodzi do jej zamknięcia. Gdy proces ten jest z różnych powodów zaburzony, dochodzi do uszkodzeń. Czasami bardzo ciężkich.
Wady cewy nerwowej to m.in.:
- rozszczep kręgosłupa,
- przepuklina oponowo-rdzeniowa,
- bezmózgowie.
W Polsce już od 1997 roku jest rekomendowana suplementacja kwasu foliowego. W tym celu stworzono Program Pierwotnej Profilaktyki Wad Cewy Nerwowej. Jego rola w zapobieganiu wad cewy nerwowej jest udowodniona naukowo.
Kwas foliowy (witamina B9) jest szczególnie ważny dla prawidłowych podziałów komórek – syntezy DNA i transkrypcji RNA. Jest także istotny w procesie metabolizowania aminokwasów, które również biorą udział w podziałach komórkowych. Z kwasem foliowym związana jest także aminokwas o nazwie homocysteina. Musi być ona utrzymywana na niskim poziomie, co jest możliwe m.in. dzięki witaminie B9.
Znany jest także wpływ kwasu foliowego na płodność. Dlatego suplementacja jest wskazana już w okresie starań o dziecko. Foliany biorą udział w spermatogenezie. Prawidłowy poziom witaminy B9 u kobiet sprzyja dojrzewaniu oocytów, ale także implantacji zarodka.
Badania wykazały także, że witamina B9 jest elementem profilaktyki:
- chorób układu krążenia,
- chorób metabolicznych (cukrzycy),
- nowotworów (zwłaszcza raka jelita grubego, piersi, jajnika, trzustki, mózgu, płuc, szyjki macicy i prostaty).
Poprawia też ogólne funkcjonowanie układu nerwowego. Zwłaszcza funkcji poznawczych. Jest ona szczególnie ważna dla osób borykających się z chorobą Alzheimera. Poziom witaminy B9 powinny kontrolować osoby znajdujące się w grupie ryzyka. Warto pamiętać, że kwas foliowy jest potrzebny również do syntezy neuroprzekaźników (m.in. dopaminy).
Niedobór kwasu foliowego w organizmie – objawy
We wszystkich grupach wiekowych groźny jest niedobór kwasu foliowego. Objawy, które pojawiają się przy niskim poziomie tej witaminy, są dokuczliwe. Istotnie zaburzają funkcjonowanie organizmu. Objawy niedoboru witaminy B9 są wskazaniem do konsultacji ze specjalistą.
Niedobór kwasu foliowego – objawy:
- spadek czerwonych krwinek i niedokrwistość megaloblastyczna,
- zahamowanie wzrostu,
- brak możliwości do odnawiania się i regeneracji komórek,
- zaburzenia wchłaniania innych substancji odżywczych,
- bezsenność,
- pogorszenie się pamięci,
- stany zapalne skóry i błon śluzowych,
- lęk i obniżenie nastroju.
Niedokrwistość megaloblastyczna jest jednym z poważniejszych zaburzeń, do których prowadzi niedobór kwasu foliowego. Objawy, które się pojawiają to:
- osłabienie,
- ciągłe uczucie zmęczenia,
- zawroty głowy,
- bladość skóry,
- pogorszenie kondycji włosów i paznokci.
Wady cewy nerwowej u płodu są innym poważnym zaburzeniem, do którego prowadzi niedobór kwasu foliowego. Objawy można rozpoznać jeszcze przed urodzeniem dziecka na podstawie badania USG.
Kwas foliowy – gdzie występuje witamina B9
Wiele osób zastanawia się – kwas foliowy: gdzie występuje. Warto zdawać sobie sprawę, że jest to substancja obecna w wielu produktach spożywczych. Nawet takich, które które często znajdują się w codziennej diecie. Występuje on w formie soli kwasu foliowego. Dobre źródła kwasu foliowego to przede wszystkim ciemnozielone warzywa. Bardzo dużo jest go w:
- szpinaku,
- sałacie,
- brokułach,
- brukselce,
- szparagach,
- bobie,
- zielonym groszku,
- natce pietruszki.
To nie jedyne produkty zawierające kwas foliowy. Gdzie występuje jeszcze ta witamina? Aby dostarczyć go organizmowi, trzeba jeść:
- nasiona roślin strączkowych,
- pomarańcze,
- awokado,
- buraki,
- soczewicę,
- pomidory,
- fasolę,
- soję,
- drożdże,
- żółtka jaj,
- pszenicę,
- orzechy,
- nasiona słonecznika,
- banany,
- wątróbkę.
W niektórych krajach produkty spożywcze wzbogaca się dodatkowo o kwas foliowy.
Każdego dnia należy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem kwas foliowy. Gdzie występuje to nie jedyna ważna informacja. Istotne jest także, jak spożywać produkty, które go zawierają.
Witamina B9 ulega zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Jej zawartość po ugotowaniu maleje nawet o 70%. Dlatego zalecane jest, aby zielone warzywa spożywać na surowo. Warto pamiętać, że dieta powinna być zróżnicowana i dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Pozwala to nie tylko uniknąć niedoboru kwasu foliowego, ale też innych witamin i minerałów.
Kwas foliowy – którą witaminę B9 wybrać?
Suplementacja kwasem foliowym jest wskazana w kilku przypadkach. Przede wszystkim powinny z niej skorzystać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Bardzo istotna jest dla osób starających się o dziecko. Co ciekawe, dotyczy to także mężczyzn.
Niektóre zalecenia mówią o tym, że witamina B9 powinna być przyjmowana przez wszystkich. A to dlatego, że wpływa dobrze nie tylko na płodność, ale cały organizm. Nie zawsze można dostarczyć ją w wystarczającej ilości wraz z pożywieniem. Dlatego trzeba sięgnąć po specjalistyczne preparaty. Ważne jest – kwas foliowy, który wybrać.
Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających kwas foliowy. Który wybrać? Przede wszystkim ten pochodzący z dobrego i sprawdzonego źródła. Najlepszym miejscem zakupu jest apteka lub sklep specjalizujący się w suplementach diety.
Najlepszym wyborem jest preparat, który dostarcza dzienną dawkę pokrywającą zapotrzebowanie organizmu. Powinno to być 0,4 mg. Najlepiej, jeżeli taką ilość zapewnia jedna kapsułka lub tabletka.
W kwestii kwas foliowy – który wybrać, jest jeszcze jeden istotny parametr. Mowa o formie suplementu diety. Najbardziej popularną są kapsułki lub tabletki. Warto jednak zdawać sobie sprawę także z tego, że jest on dostępny w innych formach. Na przykład sprayu, kropli czy proszku do rozpuszczenia w wodzie. To, jaką suplementację kwasem foliowym wybrać, zależy od indywidualnych preferencji.
Niektóre preparaty zawierają nie tylko kwas foliowy. Który wybrać? Ten, który dostarczy innego potrzebnego w danej chwili składnika. Może to być witamina B12, witamina B6.
Kwas foliowy, czyli witamina B9 - podsumowanie
Kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem diety, który pełni istotne funkcje w organizmach ludzkich. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju komórek, produkcji DNA i RNA oraz utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Główne źródła kwasu foliowego to warzywa liściaste, takie jak szpinak i boćwina, oraz produkty zbożowe. Suplementacja kwasem foliowym jest również powszechna. Szczególnie u kobiet w ciąży, aby zapobiec wadom wrodzonym u rozwijającego się dziecka.
Kwas foliowy odgrywa kluczową rolę w profilaktyce wad cewy nerwowej u noworodków. Dlatego też jest zalecany dla kobiet w ciąży. Ponadto ma pozytywny wpływ na zdrowie serca, regulując poziom homocysteiny we krwi.
Warto jednak pamiętać, że nadmiar kwasu foliowego może być szkodliwy. Powinien być on spożywany w umiarkowanych ilościach. Dlatego też zawsze warto konsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem suplementacji.
Podsumowując, kwas foliowy odgrywa istotną rolę w zdrowym funkcjonowaniu organizmu. Zwłaszcza podczas ciąży. Można go dostarczać do organizmu zróżnicowaną dietą oraz suplementacją.
Zobacz również: https://www.sklepzycia.pl/blog/kwas-foliowy-dla-mezczyzn
Bibliografia:
- H. Czeczot, Kwas foliowy w fizjologii i patologii, “Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2008, nr 62, s. 405-419.
- L. Kapka-Skrzypczak i in., Kwas foliowy – skutki niedoboru i zasadność suplementacji, “Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2012, t. 18, nr 1, s. 65-69.
- E. Cieślik, A. Kościej, Kwas foliowy – występowanie i znaczenie, “Problemy Higieny i Epidemiologii” 2012, nr 93, s. 1-7.