Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

https://www.sklepzycia.pl/pl/searchquery/formeds/1/phot/5?url=formeds

Jagody Acai - proszek, tabletki, kapsułki

W ofercie Sklepu Życia znajdują się suplementy diety z Acai. Jagody Acai znane są ze swych pozytywnych właściwości, a także wartościowego składu, który obejmuje również duże ilości antyoksydantów. Te niewielkie owoce są bogatym źródłem witamin A, witaminy C, witaminy B, witaminy E, minerałów, aminokwasów, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, 6 i 9, a także innych składników odżywczych. W naszej ofercie dostępne są preparaty w formie ekstraktu z jagód Acai, w postaci kapsułek, proszku, tabletek oraz puree. Dzięki wysokiej zawartości błonnika są szczególnie pomocne w odchudzaniu, a także chętnie stosowane w hamowaniu procesów starzenia. Naszym klientom proponujemy wysokiej jakości preparaty w konkurencyjnych cenach.

 

Acai Berry 1500 mg 120 tabletek Holland & Barrett

Acai Berry 1500 mg 120 tabletek Holland & Barrett

Cena: 18,99 zł
Dodaj do ulubionych
Solgar Super Acai ekstrakt 50 kapsułek

Solgar Super Acai ekstrakt 50 kapsułek

Cena: 104,72 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
Następna
strona

Jagody Acai

Jagody acai zawierają wiele cennych składników mineralnych i odżywczych. Dzięki temu zyskały miano "superfoods". Są one cennym źródłem pierwiastków, witamin, kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, aminokwasów i błonnika. Wykazują też właściwości lecznicze, z których ludy Ameryki Południowej korzystają od lat. Poznaj owoce acai i sprawdź, jakie suplementy wybraliśmy dla Ciebie w Sklepie Życia.

Co to są jagody acai?

Są to owoce palmy brazylijskiej – rośliny pochodzącej z terenów tropikalnych lasów Ameryki Południowej. Jest ona znana również pod nazwą"Euterpa warzywna". Właściwości jej owoców są znane od pokoleń przez rdzennych mieszkańców. Przez pewien czas owoce acai stanowiły dla nich jedyne źródło pożywienia. Cenne właściwości odżywcze jagód zapewniły im przetrwanie. Obecnie jagody acai stanowią nawet 42% ogółu jedzenia.

Jagody acai są małymi i okrągłymi owocami, które z wyglądu przypominają borówki lub winogrona. Osiągają maksymalną średnicę około 25 milimetrów. Mają ciemnofioletową barwę, twardą skórkę i bardzo miękki miąższ. W ich wnętrzu znajduje się jedna pestka. Owoce acai mają smak, który nieco przypomina połączenie jagód i gorzkiej czekolady.

Jagody acai rosną na samym szczycie drzew palmowych. Okres ich dojrzewania trwa 175 dni. Zbiory odbywają się w porze suchej, co przypada na okres między sierpniem a grudniem. Obecnie nie są znane inne owoce, które miałyby właściwości podobne do jagód acai.

Jagody acai – właściwości

W jagodach acai znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. To właśnie dzięki nim owoce te stały się niezwykle popularne na całym świecie.

Jagoda acai zawiera antocyjany. Jest to grupa organicznych związków chemicznych, która nadaje owocom ich ciemną barwę. Część z nich ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Wykazują działanie przeciwutleniające, antynowotworowe i ochronne.

Inną grupą związków chemicznych obecnych w jagodach acai są flawonoidy. W roślinie również pełnią rolę barwników. Substancje te mają właściwości przeciwutleniające. Owoce acai bogate są między innymi w: izowiteksynę, kwercytyny, izoorientyny, taksyfoliny.

Jagody acai zawierają również kwasy tłuszczowe. Związki te odpowiadają za kaloryczność owoców. Ponad 60% stanowią kwasy jednonienasycone, a 13% wielonienasycone. Pozostała część to nasycone kwasy tłuszczowe. Główne z z nich to kwas oleinowy, palmitynowy i linolowy.

Jagody acai są nazywane zdrową żywnością również ze względu na obecność związków mineralnych. Organizm nie może ich sam wyprodukować, a są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. W badaniach wykazano, że sok acai zawiera: wapń, żelazo, potas, miedź, glin, magnez, sód, fosfor, chrom, mangan i cynk.

Kolejnym cennym składnikiem owoców acaiwitaminy. Potwierdzono, że są one źródłem witaminy A oraz jej prekursorów (kartenoidów). Ponadto jest w niej obecny tokoferol, czyli witamina E. Owoce te zawierają też witaminę c w niewielkich ilościach oraz witaminy z grupy B.

Jagody acai zawierają też inne składniki odżywcze. Zaliczyć można do nich: polifenole, sterole, aminokwasy, błonnik (70% to frakcje błonnika nierozpuszczalnego), kwasy polifenolowe, lignany, proantocyjanidy. Z tego powodu jagody acai są zaliczane do superfoods.

Zastosowanie jagód acai

Owoce zaliczane do tzw. superfoods to niezwykle cenne źródło wartościowych witamin, minerałów, antyoksydantów i składników odżywczych. Ich działanie było od wielu lat pomocne w problemach układu pokarmowego i stanów zapalnych skóry. Pozytywne właściwości jagód zostały odkryte przez mieszkańców Ameryki Południowej, którzy nadal stosują owoce podczas biegunki oraz występowania krwotoków. Wcześniej używano ich również przy infekcjach górnych dróg oddechowych, gorączce i bólach. Do rozpropagowania owoców acai przyczynili się brazylijscy surferzy. Zaobserwowali oni, że zwiększają one aktywność, a także zapewniają długotrwałe uczucie sytości.

Obecnie obserwuje się ich popularność na całym świecie ze względu na dobrze poznane prozdrowotne właściwości. Owoce acai mogą być spożywane w różnych formach. Wytwarza się z nich soki i suplementy diety. W Polsce nie są jednak dostępne w świeżej postaci, ponieważ mają krótki okres przydatności do spożycia i nie przetrwałyby transportu. Można jednak kupić liofilizowane jagody acai.

Pozytywne właściwości stosowania jagód Acai

Jagody acai to ogromne bogactwo przeciwutleniaczy. Tym samym ich spożywanie może ograniczyć stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki. Taki stan organizmu jest niekorzystny i przyczynia się do wielu nieprawidłowości. Przyspiesza procesy starzenia się, a także może zwiększyć ryzyko zachorowania choroby cywilizacyjne i nowotwory.

Jagody acai mają pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową i lipidową. Dzięki zawartym w nim składnikom zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Tym samym zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Owoce acai mogą też obniżać oporność tkanek na insulinę.

Spożywanie owoców acai może również wpłynąć na proces trawienia. Za tą właściwość odpowiada obecny w nich błonnik. Mogą również przyczynić się do złagodzenia niektórych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Obecność preparatów z owoców acai w codziennej diecie może wspierać odporność organizmu. Zawarte w nich składniki wpływają na funkcjonowanie i aktywność leukocytów – komórek, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej, gdy w organizmie pojawiają się patogeny.

Jagody Acai – pomoc w odchudzaniu

Wiele mówi się również o tym, że jagody acai mogą wspierać proces odchudzania. Dzieje się tak ze względu na zmniejszenie oporności tkanek na insulinę. Dzięki temu cząsteczki glukozy mogą wnikać do komórek i zostać przez nie wykorzystane, zamiast odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej.

Dzięki dużej zawartości błonnika, jagody przyspieszają przemianę materii i wspomagają funkcjonowanie układu trawiennego. Ich spożywanie powoduje, że czujemy się nasyceni, przez co możemy ograniczyć sięganie po przekąski między posiłkami. Niestety, owoce są bardzo kaloryczne, przez co należy stosować je z umiarkowaniem.

Warto pamiętać, że samo spożywanie owoców acai nie sprawi, że waga spadnie. Nadal potrzebne są zdrowa i dobrze zbilansowana dieta oraz regularna aktywność fizyczna. Włączenie tych jagód do jadłospisu ma na celu jedynie wsparcie organizmu.

Jak spożywać jagody acai?

Jagody acai nie są spożywane na surowo. Najczęściej wykonuje się w nich sok. Najpierw maceruje się je w wodzie, a następnie usuwa nasienie. Powstały w ten sposób napój ma kremową konsystencję. Można dodawać go do innych napojów, a także do żywności (np. jogurtu). Acai jest częstym składnikiem napojów energetyzujących i izotonicznych.

W Polsce można kupić również liofilizowane lub suszone jagody acai. W takiej formie mogą być one dodawane do żywności.

Miąższ owoców może zostać wysuszony, a następnie sproszkowany. Taki surowiec służy do produkcji suplementów diety. Jest on dostępny w formie tabletek, kapsułek lub granulatu do przygotowania napoju i koktajlu.

Suplementy z jagody acai

Suplementy diety z jagód acai mogą być stosowane w celu wsparcia funkcjonowania organizmu. Preparaty mogą być przyjmowane przez osoby dorosłe. Należy przestrzegać zalecanego dawkowania, a w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem. Suplementy z acai nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na ich składniki (lub składniki danego preparatu).

Nie stwierdzono w badaniach, aby jagody acai miały toksyczne działanie. Jednak ostrożność powinny zachować osoby, które przyjmują inne leki. Mowa m.in. o środkach obniżających stężenie glukozy we krwi. Natomiast acai w połączeniu z kofeiną może zwiększać efekt pobudzający.

Gdzie kupić sok z jagód Acai?

Internetowy sklep z suplementami diety oraz środkami znanymi i wykorzystywanymi w medycynie naturalnej oferuje wysokiej jakości produkty z jagód Acai. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Zapewniamy konkurencyjne ceny szerokiego asortymentu dostępnego online w Sklepie Życia.

 

Źródła:

  1. M. Wojciechowska, I. Grzegorczyk-Karolak, Owoce acai - potencjał terapeutyczny bazujący na profilu fitochemicznym surowca i współczesnych badaniach farmakologicznych, “Farmacja Polska” 2019, nr 75, s. 134-147.

  2. E. Cieślik, K. Topolska, Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai (Euterpe oleracea Mart.), “Postępy Fitoterapii” 2012, nr 3, s. 188-191.

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium