Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

Enzymy trawienne 90 kapsułek UNS

Enzymy trawienne 90 kapsułek UNS

Cena: 58,00 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
Bromelaina + Papaina 90 kaps. Hanoju

Bromelaina + Papaina 90 kaps. Hanoju

Cena: 58,00 zł 65,58 zł
Dodaj do ulubionych
  • promocja
Enzymy Trawienne Digezyme 60 kapsułek, Yango

Enzymy Trawienne Digezyme 60 kapsułek, Yango

Cena: 32,99 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
NOW Foods, Roślinne enzymy trawienne 120 kapsułek

NOW Foods, Roślinne enzymy trawienne 120 kapsułek

Cena: 56,50 zł
Dodaj do ulubionych
Następna
strona

Enzymy trawienne

Enzymy trawienne są niezbędne do trawienia pokarmów w układzie pokarmowym. Substancje te występują na każdym jego odcinków już w jamie ustnej. Każda z nich ma swoją określoną funkcję. Są one produkowane przez gruczoły trawienne. Zdarza się jednak, że ich ilość jest niewystarczająca, co powoduje nieprawidłowości ze strony układu pokarmowego. Wówczas można sięgnąć po naturalne enzymy trawienne w postaci suplementów diety.

Enzymy trawienne – czym są?

Enzymy trawienne to substancje, które umożliwiają rozkład złożonych związków do prostszych postaci – w tym przypadku składników odżywczych dostarczanych organizmowi wraz z pożywieniem. Dzięki nim mogą zachodzić procesy trawienne, a poszczególne substancje odżywcze są wykorzystywane przez komórki i tkanki. Enzymy trawienne to specjalne wielkocząsteczkowe białka.

W organizmie człowieka niemal wszystkie procesy życiowe wymagają obecności enzymów. Bez nich niezbędne reakcje chemiczne nie mogą osiągnąć optymalnej wydajności.

Enzymy trawienne występują naturalnie w organizmie człowieka. Są one produkowane i wydzielane przez gruczoły trawienne. Każdy narząd odpowiada za inną substancję. Warto jednak pamiętać, że poszczególne enzymy wzajemnie się uzupełniają. Dlatego niedobór któregokolwiek z nich może źle wpływać na trawienie składników pokarmowych.

Enzymy odpowiadające za trawienie wydzielane są już w jamie ustnej. Odpowiadają one za wstępny rozkład składników odżywczych obecnych w pożywieniu. Produkowane są przez ślinianki. Główną substancją jest amylaza ślinowa.

Kolejne enzymy trawienne produkowane są:

  • w żołądku przez gruczoły żołądkowe, które znajdują się w błonie śluzowej tego narządu – są to: pepsyna, lipaza żołądkowa, podpuszczka;

  • w jelicie cienkim przez trzustkę – są to: lipaza trzustkowa, amylaza trzustkowa, nukleazy trzustkowe, karboksypeptydazy, trypsyna;

  • w jelicie cienkim przez gruczoły jelitowe – są to: maltaza, laktaza, sacharaza, aminopeptydazy, karboksypeptydazy.

Enzymy trawienne mogą być również pozyskiwane z roślin i mikroorganizmów.

Po co potrzebne są enzymy trawienne?

Enzymy trawienne są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Tylko dzięki nim składniki pokarmowe mogą być rozkładane na prostsze związki, a tym samym być wchłaniane i wykorzystywane w procesach życiowych. Powodują one rozpad wiązań między cząsteczkami lub ich odłączanie się.

Działanie enzymów trawiennych to m.in.:

  • rozcinanie długołańcuchowych polisacharydów,

  • rozkład wiązań peptydowych w białkach,

  • rozpad wiązań w aminokwasach,

  • rozkład tłuszczów na kwasy tłuszczowe i glicerol,

  • rozkład kwasów nukleinowych na nukleotydy,

  • rozkład węglowodanów złożonych na węglowodany proste.

Enzymy trawienne obecne na początkowych odcinkach układu pokarmowego inicjują rozkład substancji, który jest następnie kontynuowany przez kolejne enzymy.

Podział enzymów trawiennych

Podstawowy podział enzymów trawiennych przedstawia się następująco:

  • enzymy proteolityczne – odpowiedzialne za rozpad wiązań w białkach,

  • enzymy amylolityczne – odpowiedzialne za rozpad wiązań w węglowodanach,

  • enzymy lipolityczne – odpowiedzialne za hydrolizę wiązań w tłuszczach,

  • nukleazy – odpowiedzialne za rozpad kwasów nukleinowych.

Wszystkie rodzaje enzymów trawiennych są tak samo potrzebne.

Niedobór enzymów trawiennych

Zdarza się, że dochodzi do niedoboru enzymów trawiennych, co zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Najczęściej zdarza się to przy różnego rodzaju schorzeniach i chorobach – np. przy przewlekłym zapaleniu trzustki.

Warto zdawać sobie sprawę, że zaburzenia trawienia mogą być spowodowane również innymi czynnikami. Zalicza się do nich m.in. długotrwały stres i nieodpowiednią dietę. Ponadto ilość enzymów trawiennych może obniżać się z wiekiem, co jest związane z naturalnymi procesami starzenia się organizmu. Nieprawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego objawia się nudnościami, bólami brzucha, biegunkami, zaparciami, utratą masy ciała, niedoborami witamin i minerałów. Dolegliwości te mogą się nasilać po spożyciu niektórych rodzajów pokarmów (w zależności od tego, jakiego enzymu brakuje).

Wystąpienie objawów wskazujących na niedobór enzymów trawiennych należy zawsze skonsultować z lekarzem. Pomóc może również wprowadzenie zdrowej i dobrze zbilansowanej diety oraz suplementacji preparatami zawierającymi naturalne enzymy trawienne i probiotyki.

Jakie są enzymy trawienne?

Do najważniejszych enzymów trawiennych zaliczane są:

Lipaza

Lipaza to enzym fizjologicznie konieczny. Występuje ona w organizmach zwierzęcych, roślinach i mikroorganizmach, a jej najważniejszym źródłem są grzyby, drożdże i bakterie, ponieważ pochodząca od nich lipaza jest najbardziej stabilna.

Lipazy to grupa enzymów, które katalizują hydrolizę (reakcję podwójnej wymiany) wiązań estrowych w tłuszczach. Dzięki nim z trójglicerydów powstają wolne kwasy tłuszczowe i glicerol.

Amylaza

Amylazy są enzymami odpowiedzialnymi za rozkład węglowodanów. Powodują rozpad wiązań glikozydowych polisacharydów. Proces ten zaczyna się już w jamie ustnej, ponieważ substancja ta obecna jest w ślinie człowieka. Naturalna amylaza obecna w suplementach diety pozyskiwana jest z grzybów.

Proteaza

Proteazy katalizują hydrolizę wiązań peptydowych. Wiązania te są przez nie rozcinane wewnątrz łańcuchów aminokwasów lub na ich końcach. Proteazy są potrzebne do trawienia białek. Ich naturalnym źródłem są bakterie.

Celulaza

Jest enzymem, który rozkłada celulozę. Tym samym wspiera uwalnianie składników odżywczych z owoców i warzyw. Celulaza w suplementach diety pozyskiwana jest z grzybów.

Laktaza

Jest enzymem trawiennym umożliwiającym trawienie laktozy obecnej w mleku ludzkim i krowim. Powoduje jej rozpad na dwie substancje – glukozę i galaktozę. Co ważne, u części ludzi w młodym wieku dochodzi do zahamowania jej wytwarzania. Skutkiem tego jest nietolerancja laktozy objawiająca się bólami brzucha, wzdęciami, biegunkami po spożyciu mleka. Laktaza w suplementach diety pochodzi z grzybów.

Pepsyna

Pepsyna jest składnikiem soku żołądkowego. Bierze udział w trawieniu białek. Enzym ten rozkłada je do łańcuchów polipeptydowych.

Inne substancje wspierające proces trawienia

Proces trawienia mogą wspierać również enzymy, które naturalnie występują w owocach i warzywach. Jednym z nich jest bromelaina – częsty składnik suplementów diety wspierających funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Jej cennym źródłem jest ananas.

Bromelaina zaliczana jest do enzymów proteolitycznych. Ma zdolność do rozkładania białek w procesie trawienia. Ponadto normalizuje skład naturalnej flory bakteryjnej, dzięki czemu wspomaga pracę jelit.

Natomiast z liści i owoców melonowca pozyskiwana jest papaina. To również enzym zaliczany do proteaz. Jest substancją podobną do ludzkiej pepsyny.

Suplementy zawierające enzymy trawienne – wsparcie w procesach trawienia

Osoby, które chcą wesprzeć działanie układu pokarmowego, mogą sięgnąć po suplementy diety z enzymami trawiennymi. Substancje obecne w preparatach pochodzą głównie z roślin lub mikroorganizmów. Uzupełniają one brakujące enzymy, czym przyczyniają się do poprawienia pracy jelit i przebiegu procesów trawienia, a także wspomagają odbudowę mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Suplementy diety z enzymami trawiennymi często wzbogacone są o probiotyki i prebiotyki.

Jaki suplement diety z enzymami trawiennymi wybrać? Wskazane jest, aby sięgać po preparaty zawierające w swoim składzie kilka różnych substancji. Dzięki temu poprawiają one trawienie wszystkich substancji odżywczych. Najczęściej w suplementach diety obecne są: laktaza, lipaza, proteazy, celulaza, amylaza. Szczególnym powodzeniem cieszą się także preparaty z bromelainą i papainą.

Suplementacja enzymów trawiennych – najważniejsze zasady

Przed rozpoczęciem suplementacji enzymów trawiennych warto skonsultować się z lekarzem. Konieczne jest także stosowanie się do zaleceń producenta dotyczących dawkowania preparatu. Przekraczanie dziennej dawki może skutkować wystąpieniem działań niepożądanych. Suplementy z enzymami trawiennymi nie są zalecane ciężarnym i karmiącym piersią. Trzeba pamiętać, że suplementacja nie może zastąpić dobrze zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia.

Źródła:

  1. Z. Zdrojewicz i in., Prozdrowotne właściwości ananasa, "Pediatria i Medycyna Rodzinna" 2018, nr 14, s. 133-142.

  2. E. Lasoń, J. Ogonowski, Lipaza - charakterystyka, zastosowanie, sposoby immobilizacji, "Chemik" 2010, nr 2, s. 1-17.

 

 

 

 

 

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium