Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Producenci

Olej słonecznikowy to olej tłoczony na zimno z pestek słonecznika. Jako pierwsi na dużą skalę zaczęli go produkować Anglicy, a jego wartości odżywcze i właściwości docenili Rosjanie. Olej ma neutralny zapach oraz smak dojrzałych nasion słonecznika. Olej ze słonecznika ma największe stężenie naturalnej witaminy E wśród wszystkich olei roślinnych. Jak wiadomo, witamina ta jest nazywana witaminą młodości. Zawiera również karoten, lecytynę oraz witaminy: A, B, D i PP, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-6. Olej ten obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy. Przeciwdziała zapaleniu stawów oraz poprawia funkcje mózgu. Może być stosowany w walce ze skurczami łydek, które najczęściej atakują w nocy. Wspomaga również układ odpornościowy człowieka. W kuchni jest używany jako dodatek do sałatek, sałat, surówek, kasz, ziemniaków, sosów, dresingów oraz domowych majonezów. Może być również stosowany do duszenia i gotowania, podobnie jak olej rzepakowy. Olej ze słonecznika stosuje się nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetyce (olejowanie włosów) i medycynie naturalnej (płukania ust olejem). Jest wykorzystywany jako baza do produkcji wielu kosmetyków. Może być dodany do ulubionego olejku eterycznego podczas kąpieli. Opóźnia proces starzenia się skóry (ponieważ neutralizuje wolne rodniki) i sprawia, że staje się ona bardziej elastyczna i miękka. Stosuje się go również jako składnik wspomagający stan paznokci oraz likwiduje białe plamki na płytkach. Wspomaga również kondycję włosów.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl