Producenci

Olej palmowy to olej tłoczony na zimno z miąższu olejowca gwinejskiego (czerwonej palmy oleistej). Olejowce gwinejskie to najbardziej wydajne rośliny oleiste. Dla przykładu, z jednego hektara plantacji palmy oleistej można uzyskać do 10 razy więcej oleju niż z innych roślin oleistych. Olej z czerwonej palmy oleistej jest źródłem karotenów oraz naturalnej witaminy E - w formie tokotrienoli i tokoferoli we wszystkich ośmiu frakcjach. Stanowi prawdziwą bombę karotenową, gdyż w jego składzie jest beta-karoten, alfa-karoten, likopen, luteina oraz zeaksantyna. Wspomaga układ odpornościowy i poprawia wzrok. Zawiera także koenzym Q10 – najsilniejszy z przeciwutleniaczy. Składnik ten wspomaga pracę serca, mózgu, nerek i wątroby. A także, poprzez przywrócenie homeostazy, redukuje do minimum skutki stresu oksydacyjnego. Olej ten zachowuje naturalne nienasycone kwasy tłuszczowe - omega-3 i omega-6. Jest hipoalergiczny, lekkostrawny i dobrze się przyswaja. Co ważne, nie zawiera alergenów i glutenu. Olej palmowy czerwony tworzy naturalną warstwę UV w organizmie człowieka, a także działa pozytywnie na skórę. W kuchni używany jest do warzyw, makaronów i ryżu. Nadaje się również do pieczenia, smażenia i spożywania na zimno. Jego oryginalny smak nadaje daniom klimat kuchni afrykańskiej i azjatyckiej. Często smaruje się nim kanapki z wędliną. Warto zwrócić uwagę na to, by kupowany przez nas olej palmowy był czerwonym olejem palmowym, tłoczonym na zimno, nieutwardzonym. I najlepiej, by owoce, z których go zrobiono pochodziły z upraw z Ekwadoru, gdyż zawierają wszystkie składniki odżywcze. Olej palmowy utwardzony jest rakotwórczy. Niestety jest składnikiem batonów, lodów, ciastek, chipsów, mrożonek oraz gotowych zup.

 

Promocje
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl