Pyłek pszczeli 170g, Miody Bieszczadzkie
Opis
Pyłek pszczeli, pyłek kwiatowy, 170g, Miody Bieszczadzkie
Wartości odżywcze pyłku pszczelego wynikają z jego niezwykle bogatego składu chemicznego - zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Znajdują się w nim cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów (ich zawartość w pyłku sięga nawet 12%!).
Według obliczeń i porównań wynika, że 100 g pyłku zawiera tyle aminokwasów, co ½ kg mięsa lub 7 jajek, czyli 2 czubate łyżki (30g) pyłku mogą pokryć zapotrzebowanie dzienne człowieka na niezbędne aminokwasy. Składa się on z pyłków kwitnących roślin zebranych przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzonych. Pyłki lepione są w małe kuleczki, z których każda składa się z około 100 tysięcy ziaren pyłków różnych roślin.
Badania laboratoryjne wykazały, że pyłek dysponuje szerokim spektrum 50 bioaktywnych składników, jest doskonałym źródłem witamin B1, B2, B6, C, G, H, P, E, kwasu foliowego, pantotenowego, nikotynowego itd., zawiera blisko 100 rodzajów enzymów oraz wiele niezbędnych minerałów – żelazo, miedź, siarka, sód, potas, wapń, magnez, mangan, cynk, chrom, nikiel, selen, kobalt i lit.
Przeciwwskazania do stosowania pyłku kwiatowego:
U osób, które są uczulone na pyłki roślinne, po jego spożyciu mogą wystąpić reakcje alergiczne. Może być to zaczerwienienie spojówek, pokrzywki, zaburzenia układu pokarmowego takie jak wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga oraz obrzęki. Pierzga pszczela to też pyłek pszczeli.
Składniki: Pyłek pszczeli
Masa netto: 170g
Producent:
Gospodarstwo Pasieczne Piotr Cieśla
Bachórz 52 A,
36-068 Bachórz
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!