



Miód Nawłociowy 400g - Miody Bieszczadzkie
Miód nawłociowy nazywany był nektarem życia. W stanie płynnym ma jasnożółtą barwę (od słomkowożółtej, po jasnobursztynową), dość szybko się jednak krystalizuje i wówczas zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Bardzo łatwo daje się wtedy rozsmarować na pieczywie.
Klienci kupili również
Opis
Miód Nawłociowy, 400g, Miody Bieszczadzkie
Nawłoć to żółta roślina porastająca łąki, delikatnie poruszająca się na wietrze. Powszechnie uważana jest przez rolników za chwast, jednak jest jedną z niezwykle wydajnych roślin miododajnych.
Miód nawłociowy nazywany był nektarem życia. W stanie płynnym ma jasnożółtą barwę (od słomkowożółtej, po jasnobursztynową), dość szybko się jednak krystalizuje i wówczas zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Bardzo łatwo daje się wtedy rozsmarować na pieczywie.
Nawłoć pospolita to roślina, która opanowała tereny Małopolski i Podkarpacia. Stosuje się ją często jako składnik ziołowych herbatek.
W smaku jest on słodki, jednak wyczuwalna jest charakterystyczna kwaśnawo-gorzka nuta. Ma bardzo przyjemny zapach kwiatów nawłoci (trzeba tylko pamiętać o zamykaniu słoika, bo miód szybko „łapie” obce zapachy).
Miód nawłociowy sprawdza się również w kuchni, jako dodatek do wielu potraw i w formie sporządzonego napoju do picia. Ze względu na dużą aktywność biologiczną należy przechowywać go w niższej temperaturze niż pozostałe rodzaje miodów. Warto też pamiętać, że miód zachowa swój naturalny aromat tylko wtedy, gdy będzie szczelnie zamknięty. W przeciwnym razie w krótkim czasie przejmie inne zapachy. Ponadto miodem nawłociowym warto zastąpić zwykły cukier.
Składniki: miód nawłociowy
Masa netto: 400g
Producent:
Gospodarstwo Pasieczne Piotr Cieśla
Bachórz 52 A,
36-068 Bachórz
Informacje o produkcie
Pojemność słoika | 400 g |