Miód Wielokwiatowy 400 g - Miody Bieszczadzkie
Opis
Miód Wielokwiatowy 400 g - Miody Bieszczadzkie
Miód wielokwiatowy pozyskiwany jest z letnich kwiatów. Jest bardzo słodki, a po skrystalizowaniu przybiera kolor jasnobrunatny. Ze względu na różne „mieszanki” nektarów kwiatowych, cechuje go szereg różnych wartości odżywczych. Występujące w nim cukry proste są łatwiej przyswajalne przez organizm i stanowią cenne źródło energii.
Miód wielokwiatowy nazywany jest miodem „tysiąca kwiatów”, ponieważ powstaje z różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących. W zależności od terminu zbioru może mieć różną barwę, od jasnokremowej do herbacianej. Po skrystalizowaniu zmienia nieco zabarwienie na jasnoszare lub jasnobrązowe. Jego zapach jest zazwyczaj silny, przypominający zapach wosku.
W smaku jest bardzo zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jednak jest łagodny, słodki. Niekiedy dominuje smak określonego nektaru, na przykład lipy, gryki czy akacji. Miód z wiosennych roślin w stanie płynnym jest jasny, ma przyjemny delikatny zapach kwiatowy i łagodny smak. Natomiast miód pochodzący z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy oraz odznacza się zdecydowanym smakiem i zapachem.
Cechuje go zróżnicowany skład. W dużej ilości występują w nim kwasy organiczne, takie jak glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Częstą domieszkę miodów wielokwiatowych stanowią niewielkie ilości wosku, pyłku kwiatowego, a nawet spadź z drzew iglastych, która nadaje im wówczas specyficzny smak i zapach. Można w nim znaleźć też witaminy oraz pewne ilości makroelementów (potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, chlor i inne). Jak wykazały badania miód ten cechuje się wysoką zawartością krzemu.
Składniki: miód wielokwiatowy
Masa netto: 400g
Producent:
Gospodarstwo Pasieczne Piotr Cieśla
Bachórz 52 A,
36-068 Bachórz
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!